Mit validál a validator?

"Hát a Text property-t, nem?" Na ennyire nem egyszerű a helyzet, de kezdjük inkább az elején. Ha írunk egy saját kontrollt, majd feldobunk belőle egy példányt az egyik WebFormunkra, majd mellérakunk például egy RequiredFieldValidatort, akkor futtatáskor először a következő hibaüzenetet fogjuk kapni:

The ControlToValidate property of 'rfvPhone' cannot be blank.

Nincs semmi meglepetés, mindenki tudja, hogy a ControlToValidate tulajdonságot be kell állítani, mégis mindenki elfelejti az első fordítás előtt ;-) Amikor azonban megpróbáljuk beállítani ennek a tulajdonságnak az értékét, csalódottan fogjuk tapasztalni, hogy a Studioban a Properties ablakban nem tudjuk kiválasztani a saját vezérlőnket. Ne adjuk fel, bátran írjuk be a nevét mezőbe! Következő futtatás, következő hibaüzenet:

Control 'ctrlPhone' referenced by the ControlToValidate property of 'rfvPhone' cannot be validated.

Na, itt már valami gond van, nem lehet validálni a kontrollunkat. Idézzük fel, mit tanultunk a validátorokról: ha sajátot akarunk írni, akkor a BaseValidatorból kell származtatni kell és felül kell definiálni az EvaluateIsValid metódust. Nézzük mit találunk ebben, ha a RequiredFieldValidator az alany:

  protected override bool EvaluateIsValid()
  {
    string controlValidationValue = base.GetControlValidationValue( base.ControlToValidate );
    return ( ( controlValidationValue == null ) || 
!controlValidationValue.Trim().Equals( this.InitialValue.Trim() ) ); }

Az a bizonyos kutya tehát a BaseValidator osztály GetControlValidationValue metódusában van elásva, hantoljuk ki:

  protected string GetControlValidationValue( string name )
  {
    Control component = this.NamingContainer.FindControl( name );
    if( component == null )
    {
      return null;
    }
    PropertyDescriptor validationProperty = GetValidationProperty( component );
    if( validationProperty == null )
    {
      return null;
    }
    object obj2 = validationProperty.GetValue( component );
    if( obj2 is ListItem )
    {
      return ( (ListItem) obj2 ).Value;
    }
    if( obj2 != null )
    {
      return obj2.ToString();
    }
    return string.Empty;
  }

Tehát valahogy megszerezzük a tulajdonságot és elkérjük az értékét. Ha az érték típusa ListItem, akkor annak a Value tulajdonsága a fontos, egyébként egyszerűen megToStringezzük. Ebből tehát az következik, hogy bármilyen típusú tulajdonságot lehet validálni, hiszen ToString metódusa mindennek van.

Hogyan lesz meg a validálandó tulajdonság? A legelső sorban megkeressük magát a kontrollt. Itt érdemes megfigyelni, hogy csak az aktuális naming containeren belül keresünk, ezért kell a validátort a kontroll "közelébe" tenni. A keresett tulajdonságot a BaseValidator GetValidationProperty metódusa adja vissza, mégpedig így:

  public static PropertyDescriptor GetValidationProperty( object component )
  {
    ValidationPropertyAttribute attribute = 
(ValidationPropertyAttribute) TypeDescriptor.GetAttributes( component )[
typeof( ValidationPropertyAttribute ) ];
if( ( attribute != null ) && ( attribute.Name != null ) ) { return TypeDescriptor.GetProperties( component, (Attribute[]) null )[ attribute.Name ]; } return null; }

Keressük tehát azt a tulajdonságot, amelyet az osztályhoz rendelt ValidationPropertyAttribute Name tulajdonsága meghatároz. Magyarul nem csak a Text property-t lehet validálni, hanem bármit, csak mondjuk meg szegény validátornak, mégpedig a kontrollunkhoz rendelt attribútummal:

  [ValidationProperty( "LocalNumber" )]
  public partial class PhoneControl : System.Web.UI.UserControl
  {...}

Ha ezt megtesszük, eltűnik a hibaüzenet, a kontrollunkhoz már nyugodt szívvel tehetünk validátorokat. Ennek az attribútumnak egyébként a következő a szintaxisa az MSDN-ben:

  [AttributeUsageAttribute( AttributeTargets.Class )] 
  public sealed class ValidationPropertyAttribute : Attribute

Mivel az attribútumot osztályhoz rendeljünk és nem lehet több példányban felhasználni, csak egy tulajdonságot validálhatunk. Ha mégis megpróbáljuk többszörösen használni, fordítási hibát kapunk:

error CS0579: Duplicate 'ValidationProperty' attribute

Ezek után joggal merül fel a kérdés, vajon a Properties ablak is ez alapján dolgozik? Reflectorral megnézve a BaseValidator ControlToValidate tulajdonságát azt vehetjük észre, hogy egy ValidatedControlConverternevű TypeConverter van hozzárendelve, aminek a FilterControl metódusát a következőképpen implementálták:

  protected override bool FilterControl( Control control )
  {
    ValidationPropertyAttribute attribute = 
(ValidationPropertyAttribute) TypeDescriptor.GetAttributes( control )[
typeof( ValidationPropertyAttribute ) ];
if( attribute != null ) { return ( attribute.Name != null ); } return false; }

Tehát azok a kontrollok fognak kiválaszthatóként megjelenni a Properties ablakban a ControlToValidate tulajdonságnál, amelyekhez van ilyen attribútum és annak a Name tulajdonsága is meg van adva. Reflectorral keresgélve a következő típusokat és validálandó tulajdonságaikat találtam:

 • HtmlInputFile: Value
 • HtmlInputPassword: Value
 • HtmlInputText: Value
 • HtmlSelect: Value
 • HtmlTextArea: Value
 • DropDownList: SelectedItem
 • FileUpload: FileName
 • ListBox: SelectedItem
 • RadioButtonList: SelectedItem
 • TextBox: Text

Na, ezért nem tudunk validátort tenni egy CheckBoxListre, amikor rá akarjuk kényszeríteni a felhasználót, hogy legalább egy elemet válasszon ki.

Ennyi tudással felvértezve visszemehetünk a Properties ablakba és megnézhetjük, hogy már ki lehet-e választani a saját kontrollunkat a validálandó kontrollok listájából, majd joggal kérdezhetjük, hogy miért nem? Aki tudja, kérem írja meg. Köszönöm!Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS)

Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS) Villamosmérnök, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén webportálok fejlesztését oktatja. 2000 óta foglalkozik a Microsoft .NET platformjával, melynek meghonosításában jelentős szerepet vállalt előadóként, konzulensként és A .NET Framework és programozása című könyv társszerzőjeként. Az MSDN Kompetencia Központon belül a Portál Technológiák Csoport vezetője, szakterülete web alapú rendszerek fejlesztése és üzemeltetése. 2004-ben Magyarországon elsőként kapta meg a Most Valuable Professional címet, majd 2005 óta a Microsoft magyarországi regionális igazgatója. Publikációi a Technet Magazinban, az MSDN Kompetencia Központ honlapján és szakmai blogjában olvashatóak.

2007.07.21. 1:04:01 | Permalink | Hozzászólások: 0 | Tárgyszavak: ,


 • Keresőbarát lapozás

  Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS) A ListView vezérlőt többek között azért szeretjük, mert korrektül kézben lehet vele tartani a generált HTML kódot. Ha túl sok adatot szeretnénk vele megjeleníteni, akkor tipikusan DataPagert ragasztunk hozzá. De nézte már meg valaki, hogy mit művel a DataPager a generált HTML kódban? Tovább »
 • Toshiba Tecra S10 és az ujjlenyomat olvasás Win7 x64 alatt

  Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS) Nemrég telepítettem egy Toshiba Tecra S10 laptopra 64-bites Windows 7-et. Gyakorlatilag minden eszközzel sikerült pillanatok alatt megbirkóznom, de az ujjlenyomat olvasónak olyan sajátosságai vannak, hogy azt már fel kell jegyeznem magamnak és az utókornak. Tovább »


Írja meg Ön is véleményét!


Hozzászólásokat csak regisztrált, bejelentkezett felhasználóktól tudunk elfogadni!

Hozzászólások