SharePoint szerszámosláda - 2. rész

Január végén összegyűjtöttem egy listát a SharePointos fejlesztésekhez jól használható eszközökről, azóta azonban ismét sok mindenbe futottam bele, így ideje kiegészíteni a korábbi sort:

VSeWSS doksik és példák (Microsoft)

Az előző listában már szerepelt a Windows SharePoint Services 3.0 Tools: Visual Studio 2005 Extensions, aminek továbbra is csak a VS 2005-t támogató 1.1 verziója érhető el. (Nyárra ígérik az 1.2 verziót, ami már a VS 2008-at is ismerni fogja.) Most viszont megjelent hozzá egy Guide, amiben leírások és példák segítenek eligazodni a VSeWSS használatában.

Letöltés | Áttekintő cikk

STSADM poszterek (Kirk Stark, Microsoft)

Bár az STSADM neve szerint rendszergazdai eszköz, fejlesztők számára is nélkülözhetetlen. Kirk Stark készített néhány áttekintő posztert, ami segíthet eligazodni a parancssori paraméterek között.

Letöltés

STSADM Custom Extensions (Gary LaPointe)

Talán nem közismert, de az STSADM-hez készíthetőek kiterjesztések. Gary LaPointe SharePoint MVP ebbe vetette bele magát, és már 103 újabb parancsnál jár. Aki szeret automatizálni, annak mindenképp érdemes megnéznie legalább a parancsok listáját.

Honlap | Parancsok listája | Letöltés (WSP és forrás)

BPA for WSSv3 (Microsoft)

Szintén inkább üzemeltetői eszköz a Best Practices Analyzer for WSS 3.0, amit parancssorból indítva segíthet a szerver nem optimális beállításainak megkeresésében.

Letöltés

BDC Meta Man (LightningTools)

A Business Data Catalog hasznos funkció, de elég rémisztő megszerkeszteni az adatokat leíró definíciós fájlokat. A LightningTools cég készített egy BDC Meta Man nevű eszközt, ami ebben sokat segíthet, a Developer verzió ingyenesen tölthető le.

Honlap

CodePlex projektek

Érdemes néha körülnézni a CodePlexen, mert a nagy zaj ellenére lehet hasznos projekteket találni. Íme néhány SharePointtal kapcsolatos:

SharePoint 2007 Features (Scot Hillier)

23 feature-be csomagolt újdonság a SharePointhoz fejlesztőknek, rendszergazdáknak és végfelhasználóknak egyaránt. Számomra leghasznosabbnak a Unique column policy, a Minimal- és Placeholder master, Content type hierarchy, Print list, Log viewer, Toolbar manager és Debug config bizonyultak.

Letöltés | Projekt honlap

SharePoint Toolbox

Még kicsit kezdetleges, de ígéretesnek tűnő projekt, egymástól független eszközökkel. Űrlap alapú hitelesítés használatánál a Profile Import Tool hasznos lehet.

Letöltés | Projekt honlap

SmartPart for SharePoint (Jan Tielens)

Jan Tielens méltán népszerű SmartPartja is átköltözött a GotDotNetről a CodePlexre, itt még screencastot is találunk a használatáról.

Letöltés | Projekt honlap

SmartTools for SharePoint (Jan Tielens)

Jan másik projektje a SmartParttól függetlenül folyamatosan bővül, egyelőre három WSS bővítményt tartalmaz: What's New Webpart, Autocomplete Text Field és Enhanced Site Actions. Érdemes figyelni, mert fokozatosan gyarapodik.

Letöltés | Projekt honlap

WSPBuilder (Carsten Keutmann)

Úgy látszik nem én vagyok az egyetlen, ami nagyon nem szeret a WSS solution fájlokhoz manifest és DDF fájlokat készíteni, majd MakeCabot futtatni. Ez az eszköz segít ezeknek a fájloknak az előállításában, sőt már VS projekt sablon is létezik hozzá (ld. a kapcsolódó blog bejegyzést).

Letöltés | Projekt honlap

SharePoint Manager 2007 (Carsten Keutmann)

Carsten másik projektje nagyon hasonlít az Ontolica SharePoint Exploreréhez, de támogatja a tulajdonságok módosítását is.

Letöltés | Projekt honlap

SharePoint Solution Installer

Ez az eszköz a WSP fájlok telepítését hivatott megkönnyíteni. Nagy előnye, hogy nem csak grafikus felületet biztosít a telepítéshez, hanem telepítés előtt képes bizonyos beállítások ellenőrzésére is.

Letöltés | Projekt honlap

Useful Sharepoint Designer Custom Workflow Activities (Paul Kotlyar)

A SharePoint Designer egészen jól használható támogatást nyújt workflow projektek fejlesztéséhez, de sajnos elég kevés activity-t biztosít a folyamatok megépítéséhez. Erről a projekt webhelyről további activity-ket tölthetünk le.

Letöltés | Projekt honlap

SharePoint Tips Utility Pack (Ishai Sagi)

Szintén MVP projekt, amely eredetileg ismétlődő feladatokat ellátó kódok összefogására készült, például segítségével rekurzívan törölhetünk webhelyeket, több helyen egyszerre módosíthatunk listákat, több webhelyre egyszerre tehetünk ki kijelzőket stb. Részletesen nem próbáltam, de bekerült a szerszámosládámba.

Letöltés | Projekt honlap

Word 2007 Content Control Toolkit (Matt Scott)

A Word 2007-ben bevezetett tartalom vezérlők adatkötésének konfigurálását segítő alkalmazás, melyet a Word dokumentum generálását bemutató cikksorozatban is használtunk.

Letöltés | Projekt honlapBalássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS)

Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS) Villamosmérnök, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén webportálok fejlesztését oktatja. 2000 óta foglalkozik a Microsoft .NET platformjával, melynek meghonosításában jelentős szerepet vállalt előadóként, konzulensként és A .NET Framework és programozása című könyv társszerzőjeként. Az MSDN Kompetencia Központon belül a Portál Technológiák Csoport vezetője, szakterülete web alapú rendszerek fejlesztése és üzemeltetése. 2004-ben Magyarországon elsőként kapta meg a Most Valuable Professional címet, majd 2005 óta a Microsoft magyarországi regionális igazgatója. Publikációi a Technet Magazinban, az MSDN Kompetencia Központ honlapján és szakmai blogjában olvashatóak.

2008.05.13. 11:43:45 | Permalink | Hozzászólások: 0 | Tárgyszavak: , , ,


  • ASP.NET adatbázis minimumon

    Balássy György (MS RD, ASP.NET MVP, MCTS) Az ASP.NET egyik nagy előnye, hogy bizonyos funkciók megvalósításához standard megoldást kínál. A felhasználókezelés, a profil, az eseménynapló és a webkijelzők esetén a standard megoldás része a standard adatbázis is, amely alapértelmezés szerint 11 táblából, 9 nézetből, 55 tárolt eljárásból és 13 szerepkörből áll. Ezeknek jelentős részére azonban sok esetben nincs szükség, szabaduljunk meg tőlük! Tovább »
  • WinForms Linuxon

    Dávid Zoltán Szoftveres Robotfoci csapatot fejlesztünk (www.robocup.org). A játék két fő komponensből áll: egy robotfoci szerver, mely a játékot koordinálja és sok kis program, melyek a játékosokat testesítik meg.Előbb-utóbb a 2D ligában szeretnénk indulni. A "hivatalos" 2D robotfociszerver újabb verziói csak linux alá vannak meg, a játékosokat viszont C#-ban fejlesztjük. A terv az, hogy linuxon futtatjuk a fociszervert, és vagy külön gépekről csatlakoznak be a játékosok UDP-n keresztül vagy ők is linux alatt futnak, mondjuk monoval (http://www.mono-project.com/). Ma feltettem a notebookomra egy ubuntu linuxot (ubuntu.hu). Gondoltam kiprobalom hogy futnak defaultbol a .NET... Tovább »


Írja meg Ön is véleményét!


Hozzászólásokat csak regisztrált, bejelentkezett felhasználóktól tudunk elfogadni!

Hozzászólások