.NET Framework 3.5 és Visual Studio 2008 Induló Készlet

A korábbi induló készletek hagyományának folytatásaként az MSDN Kompetencia Központ munkatársai elkészítették a .NET Framework 3.5 és a Visual Studio 2008 megismerését támogató csomagot, amely újabb több órányi magyar nyelvű előadással és demóval segíti az új technológiák elsajátítását.

Tartalom:
  1. Visual Studio 2008 és .NET Framework 3.5 áttekintés
  2. Webalkalmazások fejlesztése
  3. WCF + WF újdonságok
  4. WCF - Web programozási modell
  5. Vastag kliens alkalmazások fejlesztése
  6. WPF alkalmazások fejlesztése

Az induló készlet felhasználása előtt javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a .NET Framework 3.5 verziójában megjelenő Language Integrated Query (LINQ) szolgáltatással, valamint a C# és a Visual Basic nyelvek új verzióinak lehetőségeivel, melyek elsajátításához jó kiinduló pont lehet az MSDN Kompetencia Központ munkatársai által készített Következő generációs nyelvek és adatkezelés induló készlet.

Megjegyzés: az induló készlet tartalmát a Visual Studio 2008 és a .NET Framework 3.5 béta 2 és release candidate verzióival készítettük, emiatt apróbb eltérések lehetnek a bemutatott példák és a termékek végleges (RTM) működése között.

Áttekintés

Bátorfi Zsolt
Bátorfi Zsolt
Microsoft Magyarország
Az előadás általános áttekintést ad a Visual Studio 2008 és a .NET Framework 3.5 verziójáról. Szó esik az új Framework felépítéséről (green bits, red bits és javító csomagok), a Visual Studio 2008 tervezési céljairól és termék verzióiról. Betekintést kaphatunk a webes és windowsos kliensek, valamint a szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatos újdonságokba, valamint a Windows Server 2008, az SQL Server 2008 és az ASP.NET platform jövőjébe.

Webalkalmazások fejlesztése

Balássy György
Balássy György
Microsoft regionális
igazgató
Az előadás célja, hogy bemutassa a Visual Studio 2008 és a .NET Framework 3.5 azon újdonságait, melyek webfejlesztők számára fontosak és hasznosak lehetnek. Az előadás első részében szó esik a Visual Studio multi-targeting szolgáltatásáról és a teljesen megújult HTML szerkesztő felület CSS alapú formázási lehetőségeiről. Az adatkezeléssel kapcsolatban röviden bemutatásra kerül a LINQ használata weboldalakon és hozzá kapcsolódóan az új ASP.NET 3.5 vezérlők: a LinqDataSource, a ListView és a DataPager. Az előadás külön fejezetet szentel az ASP.NET 3.5-be beépülő ASP.NET AJAX használatának és a kliens oldali JavaScript programozást segítő új funkcióknak a fejlesztőkörnyezetben. Az előadás végén rövid betekintést nyerhetünk az ASP.NET jövőjébe és példát láthatunk a Dynamic Data Controls használatára.

WCF + WF újdonságok

Az előadás röviden ismerteti a Windows Communication Foundation architektúráját, majd egy demó keretében áttekintést ad WCF szolgáltatások és kliensek fejlesztésének alapjairól, elsősorban a Visual Studio 2008 újdonságokat hangsúlyozva. A WCF .NET 3.5-ben megjelent egyik legnagyobb horderejű újdonsága, hogy megvalósult a WCF-WF (Windows Workflow Foundation) integráció, vagyis mostantól lehetőség van arra, hogy szolgáltatásokat workflow alapon valósítsunk meg. Az előadás ismerteti a megoldás koncepcióit és architektúráját, majd egy demó keretében ismerteti a megvalósítás főbb lépéseit. Záró gondolatként a WCF szolgáltatások és kliensek partial trust környezetben való futtatásának lehetőségei kerülnek áttekintésre.

WCF - Web programozási modell

Az előadásban a Windows Communication Foundation web programozási modelljét tekintjük át. Az újdonságok között kitérünk arra, hogy AJAX-os környezetből most már nem csak asmx webszolgáltatásokat, hanem akár WCF szolgáltatásokat is fel tudunk használni. A programozási modell széles körű lehetőségeket biztosít a REST típusú kérések kezelésekor, valamint támogatást nyújt mind az RSS 2.0, mind az ATOM 1.0 formátumú feed-ek létrehozásában és feldolgozásában is.

Vastag kliens alkalmazások fejlesztése

Az előadás egy olyan rendszert mutat be esettanulmányként, ami egy központi adatbázisból és több hordozható eszközből áll. Egy ilyen rendszer tipikus problémája az időszakosan kapcsolódó eszközök adatainak szinkronizálása. Az előadás során elkészítjük a központi adatkezelő alkalmazást és egy ehhez kapcsolódó mobil alkalmazást. Ennek kapcsán bemutatjuk a LINQ to SQL használatát, az adatkötést vastag kliensben, az SQL Server Compact Edition 3.5 verzióját és az ADO.NET szinkronizációs szolgáltatásait.

WPF alkalmazások fejlesztése

Albert István
Albert István
MVP

Bognár Endre
Bognár Endre
Az előadás kiegészíti a tavalyi konferencia tartalmát, és elsősorban WPF grafikus/média szolgáltatásait mutatja be. Szó esik kép- és média kezelésről, illetve a velük kapcsolatos háttérben meghúzódó natív komponensekről. Bemutatjuk a WPF 3D képességeit, külön kitérve a 3.5-ös verzióban megjelenő újdonságokra. Végül a dokumentumkezelés és a WinForms technológiával való együttműködést tárgyaljuk.