Beszámoló A Win The Web ’07 Webfejlesztői Versenyről (2007. május)

A Microsoft Magyarország Fejlesztési Platform Üzletága, és a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén működő MSDN Kompetencia Központ idén először rendezte meg „Win the Web” elnevezésű programozói versenyét, azzal a céllal, hogy a magas szintű webfejlesztői ismereteket az egyetemeken és iparági közegben is népszerűsítse, továbbá megteremtse a lehetőséget egy hazai webfejlesztői közösség kialakulására. A verseny egy 24 órás problémamegoldás keretében kizárólag a webes fejlesztésekre koncentrált, ahol a háromfős csapatoknak Microsoft technológiával kellett megoldani egy nagy- és 3 kisfeladatot.

A nagy feladat a Coders4U nevű, IT területen működő fiktív munkaközvetítő cég honlapjának elkészítése volt. Elsősorban olyan hibrid megoldást kellett fejleszteni, amely egyfajta ötvözete a szociális hálóknak és az álláskereső portáloknak. A portálon egyrészt lehetőséget kellett biztosítani az életrajzi és szakmai adatok megadására, másrészt egy, a közösségi hálózatokhoz hasonló funkciót is tartalmaznia kellett.

A kisfeladatok témaköre jellegében alapvetően eltért a fenti nagyfeladattól, így pl. webdesign vagy webchat témakörökben lehetett további pluszpontokat, illetve különdíjakat nyerni.


(Teljes képernyős nézethez kattintson duplán a videóra)

Helyezések

A versenyen 21 csapat indult, amelyek közül az Evosoft Giczi György, Lipták Olivér és Virág Imre által képviselt csapata vitte el a trófeát. Második helyezést ért el az mEkf (Miskolci Egyetem és Eszterházy Károly főiskola) csapata, amelyet Túrócy Attila és Csirmaz Péter képviselt. A harmadik helyezést a BME.NET csapata érte el; a csapat tagjai Waszlavik Márton, Ritzinger Péter és Melkó Tamás voltak. Az első helyezett diákcsapat a BME PöttyNet fantázianevet viselő csoportja lett, amelyet Deák Gábor, Kátai Sándor és Zavarkó Gábor képviselt.

Vélemények

 „A Win the Web nagyon érdekes kezdeményezés, mivel kevés az olyan verseny, ahol egyetemisták és cégek egyaránt versenyezhetnek. Célunk az volt, hogy kipróbálhassuk magunkat ebben a mezőnyben, és extrém körülmények között tesztelhessük saját képességeinket.” – mondta el Virág Imre, az Evosoft fejlesztője.

Nagy Péter, az Evosoft műszaki igazgatója a versenyt követően elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen magas színvonalú rendezvényen, ilyen erős mezőnyben a mi csapatunk bizonyult a legjobbnak. A Microsoft által a győztes csapatnak felajánlott 1 000 000 Ft mellé az Evosoft egy-egy értékes laptop számítógépet ajánl fel a győztes fejlesztőknek, ezzel is bátorítva őket a jövőbeni, hasonló versenyeken való részvételre.”

„Az BME-n működő MSDN Kompetencia Központban öten foglalkozunk webes technológiákkal. Azt tapasztaltuk, hogy itthon sokkal több kifejezetten jó ASP.NET fejlesztő van, mint ahányan ismerik egymást, ahányan tudnak egymás munkájáról. Nagyon régóta szerettünk volna egy olyan jellegű eseményt, melyen a hazai ASP.NET fejlesztők találkozhatnak, és együtt gondolkozhatnak, szórakozhatnak; ami felkavarja ezt az állóvizet. Most, a webfejlesztői verseny után úgy érzem, hogy ez sikerült. Örömmel tapasztaltuk, hogy a résztvevők kifejezetten érdeklődőnek bizonyultak  egymás megoldásai iránt és a versenyről alkotott visszajelzéseik is pozitívak. Ennek nagyon örülök, mindezek fényében jövőre is érdemes a versenyt megszervezni.” – értékelte az eseményt Dávid Zoltán, az MSDN Kompetencia Központ webfejlesztési szakértője.

A verseny további helyezettjei kategóriák szerint:

Algoritmus: Agysejt (ELTE)

Design: SD Team (Pannon Egyetem)

Technológia: Evosoft (Evosoft)

Legkreatívabb csapata: Sense/Net Team (Sense/Net)

Legrugalmasabb csapat: Arranque Destacamento (ELTE)

Legvidámabb csapat: Lippione Boys (EKF / Illyés Gyula / PE)

Videó

A versenyen készített további videó anyagok, többek között egy összefoglaló híradás a verseny egészéről megtekinthető az MSPortal dokumentumtárában.

A versenyről megjelent hírek:

IT.news
Webfejlesztőknek szervezett versenyt a Microsoft és a BME
http://it.news.hu/hirek/2007-05-29/webfejlesztoknek_szervezett_versenyt_microsoft_es_bme.html

PC Fórum
Webfejlesztői verseny Microsoft platformon
http://pcforum.hu/hirek/10640/Webfejlesztoi+verseny+Microsoft+platformon.html

Terminal
Win the Web
http://www.terminal.hu/cikk.php?article_id=105069

HWSW
Az Evosoft nyerte el a Win the Web programozói verseny trófeáját
http://www.hwsw.hu/hirek/33484/Microsoft_BME_Win_the_Web_programozoi_verseny.html

SG.hu
Webfejlesztői verseny Microsoft platformon
http://www.sg.hu/cikkek/52565

Prim Online
Webfejlesztői verseny Microsoft platformon
http://hirek.prim.hu/cikk/61240/